Pieczone ravioli

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pieczone ravioli to wyjątkowa przystawka pochodząca z St. Louis w stanie Missour. Rozkochała ona w sobie nie jedno podniebienie! Tradycyjnie w Missouri ravioli jest smażone w głębokim oleju, ja jednak przygotowałam lżejszą wersję tej przystawki - pieczoną, niezwykle pyszną. Ravioli są cudownie chrupiące na zewnątrz, ciągnące i pełne smaku w środku, z serową i aromatyczną panierką. Przepyszne i absolutnie uzależniające! Wystarczy zanurzyć je w sosie marinara i cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g świeżego ravioli *
    100 g panko
    30 g parmezanu tartego
    2 jajka
    1½ 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    Dodatkowo

    sos Marinara
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczone ravioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W miseczce łączymy ze sobą panko z parmezanem. Dodajemy przyprawę włoską oraz czosnek granulowany i mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej miski wybijamy jajka i roztrzepujemy je.
    Ravioli zanurzamy w jajku, odsączamy z nadmiaru i panierujemy w przygotowanej wcześniej mieszance z panko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ravioli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 15-20 minut. Podajemy z sosem do pizzy.
  • 2. Odnośniki

    * użyłam ravioli z cheddarem

Porady

do przygotowania tej przekąski można użyć różnych smaków ravioli: grzybowych, ze szpinakiem, chorizo czy dynią

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować