Taki domowy paprykarz najlepszy. Dobrze doprawiony z wyczuwalnym smakiem wędzonej makreli. Pycha.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
duża cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
słoik krojonych pomidorów w solance ( może być puszka krojonych pomidorów 400 g )
100 g ryżu
słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 190 g
łyżka kaszy manny
2 makrele wędzone ok. 600 g
łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej
1/3 łyżeczki papryki mielonej ostrej
szczypta przyprawy Harissa
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
1/2 łyżeczki staropolskiego czosnku
łyżka cukru
sok z połowy cytryny
sól do smaku
Paprykarz domowy z makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać starte na tarce, na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i selera. Dusić kilka minut na wolnym ogniu. Dodać pomidory z zalewą i wypłukany ryż. Dodać przegotowanej wody tak, żeby warzywa były przykryte. Gotować na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki. Jeśli ryż nie wchłonął całej wody, to dodać kaszy manny dla zagęszczenia, albo dłużej gotować dla odparowania. Teraz kolej na koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotować. Dodać sok z cytryny i cukier. Wymieszać
Do gorącej potrawy dodać obrane ze skóry i pozbawione ości makrele. Dokładnie wymieszać. Dodać paprykę wędzoną, paprykę ostrą, przyprawę Harissa, czosnek, pieprz i sól do smaku. Wymieszać.
Potrawę wystudzić i najlepiej przełożyć do słoiczków.
Podawać na śniadanie, kolację ze świeżym pieczywem albo można taż zabrać do pracy.
Smacznego.
Komentarze