Bardzo aromatyczny, domowy paprykarz z mnóstwem zdrowych warzyw i wędzonym łososiem. Idealny do świeżej pajdy chleba. Polecam, szczególnie miłośnikom ryb i domowego gotowania.
20 min
Składniki:
250 gr wędzonych brzuszków z łososia
1 torebka ryżu białego (100 gr)
3 marchewki
6 dużych pieczarek
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
1 kopiasta łyżka ricotty
1 łyżeczka soli cebulowej (może być zwykła lub czosnkowa)
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (może być zwykła)
½ łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżki masła
Sól do gotowania ryżu
Paprykarz z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonym wrzątku.
Pieczarki i marchewki obrać ze skórek i potrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić na głębokiej patelni dodać warzywa i pokrojonego w małe kawałki łososia. Smażyć do miękkości warzyw. Dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy: sól cebulowa, wędzona słodka papryka i suszony czosnek. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć.
Do miski wsypać ryż oraz mieszankę warzywno-rybną. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę ricotty i ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce i podawać np. na kromce chleba.
Komentarze