Domowy paprykarz z dorszem

4.45 (175 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Paprykarz to tradycyjna potrwa kuchni węgierskiej składająca się z mięsa ryb, pomidorów i ryżu. W moim wydaniu zdrowe mięso ryby połączone z marchewką, koncentratem pomidorowym, ryżem i aromatyczną papryką tworzą idealną pastę do świeżego pieczywa.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g filetu z dorsza
    150g ryżu
    3 marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    400g koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    4 łyżki oleju
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżeczki przyprawy do ryb
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.45 (175 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty Paprykarz Przekąski

Domowy paprykarz z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby i świeżym pieprzem. Odstawić na około 30minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia i lekko rozgnieść widelcem.
  • 2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • 3. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • 4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać startą marchew i smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, ostrą i wędzoną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić aż marchewka będzie miękka. Po tym czasie dodać ryż, dorsza i całość dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
  • 5. Gotowy paprykarz podawać ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować