Szwedzki tort kanapkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Szwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym stole. Wyglądem przypomina tort z kremem, a smakuje jak kanapka z wieloma warstwami past na bazie jajek, majonezu lub sera. Często dodaje się różne ryby typu tuńczyk lub łosoś, oliwki, szynkę, czy kawior. Jedyna trudność to dobrze przekroić chlebek.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 chlebek razowy
    warstwa buraczana:
    200 g serek typu philadelfia
    2 małe buraczki+1 do dekoracji
    2-3 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz
    warstwa paprykowa:
    100 g kwaśnej śmietany
    200 g serka typu philadelfia
    1 papryka najlepiej ze słoika
    60 g startego sera cheddar lub gouda
    do dekoracji:
    200 g serka philadelfia
    50 g jogurtu naturalnego
    ogórki kiszone, cebulki, kapary, rzodkiewka
    dodatkowo koperek lub pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Torty Kanapki Pasty

Szwedzki tort kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki umyć, ugotowac i dwa zetrzeć na drobnej tarce. Trzeci odłożyć na później do dekoracji. Dodać 1 serek typu philadelfia wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku sola i pieprzem i dobrze wymieszać.
    2. Kwaśną śmietanę i serek przełożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę ze słoika i rozgnieść widelcem. Dodać tarty ser i wszystko dobrze wymieszać.
    3. Prostokątny chlebek przekroić trzy razy wzdłuż. Dolną i najwyższą warstwę grubo posmarować pastą buraczaną. Środek posmarować pastą paprykową, chlebek złożyć. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby chlebek się schłodził.
    4. W tym czasie można przygotować dekoracje. Rzodkiewki pociąć w plasterki. Buraczka pociąć na trójkąty lub wyciąć foremką do ciastek np. kwiatki lub serduszka. Korniszony pociąć na wachlarzyki.
    5. Schłodzony chlebek wyjąć z lodówki i posmarować serkiem zmieszanym z jogurtem. Efekt ,,ombre“ powstaje naturalnie. Smarując ścianki chleba serkiem rozprowadzamy nożem warstwę buraczaną. Taki efekt pięknie wygląda i jest ciekawym urozmaiceniem. Gotowy torcik dekorujemy według uznania.

Porady

Dekorujemy plasterkami rzodkiewki, korniszonami, kaparami, kawałkami buraczka. Bardzo pasuje tutaj koperek lub pietruszka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Papryka Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Smorgostorta – szwedzki tort kanapkowy

To może cię zainteresować