Papryka konserwowa (na zimę)

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna domowa papryka konserwowa na zimę z dodatkiem przypraw, tak przygotowaną paprykę konserwuję co roku, na imprezach jest niezastąpionym dodatkiem do różnych potraw.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej i żółtej

    Do każdego słoika:
    1 liść laurowy
    2-3 ziarna ziela angielskiego
    łyżeczka gorczycy
    łyżeczka oleju

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    9 czubatych łyżek cukru kryształu
    szklanka octu 10%
    łyżka soli do przetworów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka konserwowa (na zimę) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Papryki myjemy a następnie usuwamy z nich gniazda nasienne, dokładnie myjemy z pestek. Każdą paprykę przekrawamy na pół i każdą połówkę na 4 części. Do czystych i suchych słoików wkładamy listek laurowy, ziele angielskie, nasiona gorczycy oraz olej. Słoiki ciasno napełniamy kolorową papryką.
  • papryka 2. Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać cukier, sól oraz ocet. Zalewę doprowadzić do zagotowania, gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach.
  • 3. Paprykę pasteryzujemy od momentu zagotowania wody 10 minut, po ugotowaniu ostrożnie je wyjmujemy i przenosimy na deskę kuchenną. Zimne słoiki wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 12 słoiczków różnej wielkości. Papryka z tego przepisu wychodzi jędrna i chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować