Marynowana papryka w zalewie słodko kwaśnej

4.2 (263 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy marynowaną paprykę i jemy ją do każdego posiłku, co roku robię jej spore zapasy.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg papryki czerwonej

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki octu 10%
    2 łyżeczki soli

    Dodatkowo na każdy słoik 1/2 l:
    łyżeczka gorczycy
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.2 (263 ocen)

Marynowana papryka w zalewie słodko kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Składniki na zalewę zagotowujemy, paprykę kroimy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze części. Do czystych słoików układamy paprykę.
  • papryka 2. Dodajemy gorczyce, ziele angielskie oraz listki. Zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zakręcamy słoiczki. Do mniejszych słoiczków dajemy pół łyżeczki gorczycy, jeden listek oraz 2 ziela angielskie.
  • 3. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy od zagotowania wody 10 minut. Wyciągamy z wody i studzimy, zimne wynosimy do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować