Zupa z zielonej soczewicy z grzankami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa jest pyszna i zdrowa. Najlepiej smakuje następnego dnia.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - zielona soczewica: 15 dekagramów
    - bulion: 1 litr
    - przecier pomidorowy: 150 mililitrów
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka
    - posiekany seler naciowy: 6 łyżek
    - marchew: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - boczek: 10 dekagramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - bazylia: 0.5 łyżeczki
    - curry: 0.5 łyżki
    - papryka marynowana: 0.5 sztuki
    - zalewa z papryki marynowanej: 6 łyżek
    - oliwa z oliwek do smażenia: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Papryka marynowana

Zupa z zielonej soczewicy z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy 30 min. Marchew kroimy w półplastry, cebulę w półplasterki, a boczek w paseczki. Na oliwie smażymy boczek na rumiano. Dodajemy cebulę, szklimy. Wsypujemy warzywa. Smażymy 5 min. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze kilkadziesiąt sekund. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy przyprawy. Przekładamy do garczka z gorącym bulionem, dokładamy odcedzoną soczewicę i gotujemy aż zmięknie (ok. 30 min.). Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i pokrojoną w paski paprykę oraz zalewę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez laktozy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować