Ziołowy kurczak zapiekany w panierce

0 (0 ocen)

Zazwyczaj nóżki z kurczaka w panierce smażę na patelni, ale nie tym razem. Okazuje się, że z piekarnika skórka jest bardziej chrupiąca a kurczak mięciutki. Mięsko odchodzi od kości. Na dodatek mniej tłusty.

Składniki:

  • pałki z kurczaka - 9 szt.
    mleko 3,2% - 300 ml.
    ząbek czosnku - 3 szt.
    majeranek - 1 łyżeczka
    zioła prowansalskie - 1 łyżka
    sól - 3/4 łyżki
    Pieprz czarny- MŁYNEK - 1 szczypta
    Sól ziołowa- MŁYNEK - 1 szczypta
    bułka tarta - 1 szkl.
    olej roślinny - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne

Ziołowy kurczak zapiekany w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0v34eub 1. Pałki z kurczaka umyć, osuszyć.
    Przygotować marynatę. Mleko wymieszać z ziołami prowansalskimi, zwykłą solą, majerankiem i przeciśniętym przez praskie czosnkiem. Pałki kurczaka zanurzyć w marynacie i wstawić na noc do lodówki.
  • image-1t1jxub 2. Mięso wyciągnąć z mleczno ziołowej marynaty. W woreczku umieścic bułkę tartą. Każdą nóżkę z kurczaka umieścic w woreczku z bułką tartą i dokładnie obtoczyć.
  • image-1qydvlm 3. Nóżki układać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zmielić sól ziołową i pieprz. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 60 min., Ostatnie 5 min. podkręcić do 220 stopni.

Porady

Zamiast bułki tartej można użyć płatków kukurydzianych ( pokruszonych). Aby kurczak był mniej kaloryczny należy pozbyć się skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Marynowanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować