Paella z kurczakiem

5 (188 ocen)

  • 60 min

Danie kuchni hiszpańskiej :)

  • 60 min

Składniki:

  • 70 dkg pałek z kurczaka
    1/2 małego bakłażana
    1/2 papryki pomarańczowej i czerwonej
    1/2 puszki fasoli czerwonej
    0,5 g szafranu
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    1 szklanka ryżu białego

    marynata:
    sól, pieprz
    słodka papryka
    gałka muszkatołowa
    kolendra
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paella z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paella na patelni 1. Mięso obsypać przyprawami, skropić oliwą i odstawić do lodówki.
    Bakłażana pokroić w kostkę, papryki z paski, fasolą osączyć. Szafran namoczyć w 1/2 szklanki wrzątku.
    Mięso obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, dodać warzywa (oprócz fasoli), podsmażyć. Wsypać ryż, smażyć 5 minut często mieszając. Zalać winem, 1 szklanką wrzątku, wlać też szafran. Przykryć i dusić na małym gazie około 30 minut. W tym czasie nie mieszać, tylko czasem potrząsać patelnią. Po 15 minutach obrócić mięso i wsypać fasolę.
  • Gotowe danie 2. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, a mięso będzie miękkie, doprawić i wymieszać.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pałki z kurczaka Fasola czerwona Ryż Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować