Paella marinera to najbardziej znana potrawa na świecie z kuchni hiszpańskiej, w zależności od regionu czy nawet pani domu za każdym razem ma inny smak, właśnie ta jej różnorodność zachwyca!
50 min
Składniki:
220 g ryżu arborio
250 g groszku u mnie mrożony
400 g mrożonej mieszanki owoców morza:kalmary, krewetki, małże
15 dag parzonego chudego boczku
1 duża czerwona papryka
750 ml bulionu
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
szczypta kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
sól morska do smaku
pieprz kolorowy w ziarnach-kilka sztuk
Paella marinera z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zamrożone owoce morza zostawiamy w lodówce na 12 godzin, rozmrażamy, nadmiar wody po rozmrożeniu usunąć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać nożem, zeszklić na patelni na oliwie, wsypać ryż oraz kurkumę zalać bulionem i gotować 10 minut, od czasu do czasu mieszając,następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, mrożony groszek oraz owoce morza wymieszać, dusić kolejne 15 minut-aż ryż będzie miękki, w między czasie na drugiej patelni przesmażyć boczek dodać do paelli, doprawić do smaku solą i pieprzem roztartym w moździerzu oraz sosem sojowym i sokiem z cytryny.Wymieszać.Podawać gorące danie.
Komentarze