SUFGANIJOT czyli izraelskie pączki

2.5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pączki prosto z Izraela

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki
    25 g drożdży
    3/4 szkl. mleka
    1/4 szkl. cukru w tym jedna łyżeczka cukru waniliowego)
    2 żółtka
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki soli
    dżem truskawkowy
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Sufganijot czyli izraelskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki 1. Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut.

    Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło z mlekiem.

    Ciasto wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm posypując blat mąką. Okrągłą foremką wycinamy koła. Przykrywamy ścierką smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.

    Faszerujemy pączki dżemem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować