Sfenj - marokańskie, drożdżowe oponki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam Was na sfenj - puszyste, drożdżowe oponki prosto z Maroka. Są lekkie i puszyste, jak nasze pączki. Smaży się je również w głębokim tłuszczu, a po usmażeniu często oblewa miodem. Bardzo często sprzedawane są przy drodze przez ulicznych sprzedawców. By uzyskać jeszcze bardziej chrupiącą strukturę niektórzy klienci żądają spłaszczenia usmażonych już oponek i włożenia ich ponownie do gorącego oleju na drugie smażenie. Ja tej metody nie wypróbowałam! Jeśli Wy macie ochotę - spróbujcie!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * suszone drożdże - 2 łyżeczki

    * ciepła woda - ok. 270 ml

    * mąka pszenna - 320 g

    * sól - 0,5 łyżeczki

    * cukier - 1 łyżeczka

    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Sfenj - marokańskie, drożdżowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy z odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na ok. 10 minut.

    Mąkę przesiewamy z solą i cukrem , dodajemy resztę ciepłej wody oraz rozpuszczone drożdże - wszystko razem wyrabiamy robotem z hakiem na gładkie ciasto.

    Przekładamy do delikatnie natłuszczonej miski, przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości.

    Po wyrośnięciu mokrymi rekami urywamy po kawałku , formujemy oponkę z dziurką w środku i smażymy na rumiano na gorącym, głębokim oleju.

    Uważajcie, bo smażą się bardzo szybko!

    Odsączamy na papierowym ręczniku.

    Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy miodem.

Porady

UWAGA! SFENJ Podawajcie zawsze świeże! Szybko stają się suche, dlatego jeśli wiecie, że nie zjecie wszystkich, śmiało można je zamrozić, a po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować