Pieczone pączki twarogowe

4.48 (196 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To doskonała propozycja dla osób będących na diecie i tych, którzy lubią zdrowsze wersje klasycznych słodkości, ale i nie tylko. To takie FIT pączki, które przygotowuje się ekspresowo z łatwo dostępnych składników. Są naprawdę pyszne, mięciutkie, ładnie wyrastają i nawet nie czuć w nich twarogu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (6 sztuk)
    250g twarogu (najlepiej tłustego)
    1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
    1 jajko
    3 łyżki cukru/ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu waniliowego
    Ponadto:
    dowolne nadzienie (*)
Wystaw ocenę:

4.48 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki pieczone

Pieczone pączki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozetrzeć widelcem (nie musi być dokładnie) i zmiksować z jajkiem oraz dowolnym słodzidłem.
    Następnie należy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać kilka kropel aromatu.
    Całość wyrobić dłonią na jednolitą konsystencję.
    (Masa będzie klejąca, ale taka powinna być. Jeśli dodamy więcej mąki to pączki będą zbyt twarde.)
    Ciasto podzielić na 6 równych części.
    Każdą z nich lekko spłaszczyć, a na sam środek położyć odrobinę nadzienia oraz dokładnie skleić.
    Pączki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w 180 stopniach.

Porady

(*) Pączki można też przygotować bez nadzienia, ale ja jednak polecam ulubiony dżem lub konfiturę. Doskonale sprawdzi się też kostka czekolady oraz gęsty budyń.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować