Serniczki z patelni albo inaczej rosyjskie syrniki to niewielkie placuszki z twarogu. Ja do wersji klasycznej dodałam banan, dzięki czemu serniki zyskały ciekawy smak.
15 min
Dla 3 osób
Składniki:
300g twarogu półtłustego
1 mały dojrzały banan
1 jajko
1 łyżka cukru z wanilią
3 łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
olej lub masło klarowane do smażenia
Syrniki bananowe z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor (u mnie to trwało po ok półtorej minuty z każdej strony).
Serniczki podawać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym.
Smacznego:)
Komentarze