Syrniki bananowe z masłem orzechowym

4.5 (194 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Serniczki z patelni albo inaczej rosyjskie syrniki to niewielkie placuszki z twarogu. Ja do wersji klasycznej dodałam banan, dzięki czemu serniki zyskały ciekawy smak.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 300g twarogu półtłustego
    1 mały dojrzały banan
    1 jajko
    1 łyżka cukru z wanilią
    3 łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
    olej lub masło klarowane do smażenia

    do podania:
    masło orzechowe
    syrop klonowy
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Serniki Placki

Syrniki bananowe z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron na złoto-brązowy kolor (u mnie to trwało po ok półtorej minuty z każdej strony).
    Serniczki podawać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować