Quiche to taki wypiek z ciasta kruchego, nadziany farszem warzywnym lub mięsnym zalanym jajeczno- śmietanową lub jajeczno- mleczną masą, który na pewno nie raz znalazł się na waszym stole, i który pokochaliście albo dopiero pokochacie ;)
60 min
Składniki:
Na ciasto:
250 gram maki pszennej
150 gram masła w tem. pokojowej
1 żółtko
odrobina soli
3- 4 łyżki wody
Na Farsz;
kilka różyczek kalafiora lub brokułów
kulka mozzarelli
mały kawałek sera koziego
pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej
oliwki zielone
150 gram sera żółtego
1,5 szklanki mleka
2 jajka
przyprawy
3 brykiety szpinaku
1 ząbek czosnku
2 pieczarki
kilka kostek bakłażana marynowanego ewentualnie grillowanego.
Quiche śródziemnomorska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiam...Gotowe ciasto wkładam na 30 min. do lodówki , a następnie rozwałkowuje... Ja użyłam blachy o średnicy 24 cm. Wykładam ciastem blachę i wałkiem bo brzegach odcinam wystające ciasto...Nakłuwam widelcem spód i boki ciasta żeby podczas pieczenia nie urosło...Wkładam do piekarnika na 15-20 min w tem. 160- 180 st.
2.Mleko i jajka mieszam razem, następnie dodaje starty żółty ser i przyprawiam sola pieprzem, chilli, i innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn)
3.Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę.
4.Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście i zalewam masą jajeczną...
Komentarze