Paszteciki z ciasta francuskiego

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Dobra przekąska na imprezy, domówki, można jeść na ciepło i na zimno

  • 40 min

Składniki:

  • •30-40 dag mięsa mielonego
    •1 por
    •2 cebule
    •1papryka czerwona
    •kukurydza z puszki
    •15-20 dag sera wędzonego/oscypka


    Do tego:
    •ciasto francuskie
    •sól
    •pieprz
    •jarzynka
    •papryka ostra
    •czosnek
    •zioła np. tymianek, bazylia, zioła prowansalskie
    •olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Paszteciki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawiamy mięso mielone solą, pieprzem i papryką, następnie smażymy na patelni.
    Kroimy por na cienkie plasterki (chodzi o białą część), cebulę i paprykę w drobna kostkę.
    Smażymy wszystkie warzywa.
    Wszystkie składniki farszu mieszamy w misce, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy według gustu.
  • Paszteciki z ciasta francuskiego 2. Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na 8 części.

    Nakładamy farsz na połowę każdego kwadratu i składamy na pół, zlepiając brzegi.

    Pieczemy w piekarniku wg wskazań na opakowaniu (ja zawsze robię to na oko )

Porady

•można przed pieczeniem posmarować żółtkiem i posypać sezamem jak ktoś lubi •jak ktoś woli ciekawszy kształt można zrobić koperty ale forma składania na pół jest najszybsza •dla nielubiących sera wędzonego polecam fetę lub ostry żółty ser np. ementaler czy radamer

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Oscypek Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować