Sycące i bardzo smaczne łazanki z serową nutą. Polecam :-)
40 min
Składniki:
500 gr kiełbasy podwawelskiej
500 gr świeżych pieczarek
1 cebula
800 gr kiszonej kapusty
200 gr tartego oscypka
50 gr tartego sera żółtego
500 gr makaronu kolanka
Sól morska, pieprz kolorowy do smaku
Pietruszka do dekoracji
Olej do smażenia
Łazanki po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu najlepiej w dużym garnku. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pieczarki. Dusić na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić ok. 10 minut.
2.Makaron ugotować al. dente według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątki z 1 łyżką oleju. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać tarty ser i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawić według gustu solą morską i kolorowym pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Ozdobić posiekaną pietruszką.
Porady
Składniki podane na ok 8-10 porcji. Danie można zamrażać.
Komentarze