1.Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na 4 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce, tak aby cukier się rozpuścił.
Pad Thai: W woku lub dużej patelni podgrzać olej. Dodać czosnek, po chwili krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę. Dodać pokrojone w kostkę tofu i podsmażyć ok 2 minut. Wbić jajka, rozmieszać, zmniejszyć ogień i podsmażyć przez ok. 1-2 minuty delikatnie mieszając.
Dodać makaron i dalej podsmażać mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos). Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji)
Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Porady
Jeśli zamiast krewetek używamy kurczaka przesmażamy go kilka minut więcej
Komentarze