• 20 min

Szybkie tajskie danie - smażony, aromatyczny makaron z krewetkami i tofu.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego (5 mm)
    2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego
    3 posiekane ząbki czosnku
    kilka obranych krewetek (można użyć kurczaka)
    plaster tofu
    2 jajka
    1 szklanka kiełków fasoli mung
    pęczek szczypiorku

    Sos:
    4 łyżki sosu rybnego
    sok z 1/2 limonki
    2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżki płatków chili

    2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Dania główne Jajko Sosy Pasty

Pad thai - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na 4 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną wodą.

    Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce, tak aby cukier się rozpuścił.

    Pad Thai: W woku lub dużej patelni podgrzać olej. Dodać czosnek, po chwili krewetki, podsmażyć ok. 1 minutę. Dodać pokrojone w kostkę tofu i podsmażyć ok 2 minut. Wbić jajka, rozmieszać, zmniejszyć ogień i podsmażyć przez ok. 1-2 minuty delikatnie mieszając.
    Dodać makaron i dalej podsmażać mieszając ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos). Na koniec dodać kiełki i posiekaną dymkę (można zachować część do dekoracji)
    Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Porady

Jeśli zamiast krewetek używamy kurczaka przesmażamy go kilka minut więcej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować