Masło orzechowe home made

5 (191 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Amerykańskie masło orzechowe. Najlepiej smakuje na rozsmarowanym toście razem z dżemem

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - orzeszki ziemne niesolone: 600 gramów
    - sól: 2 łyżeczki
    - olejek migdałowy do smaku: 4 łyżki
    - miód pszczeli: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Masło orzechowe home made - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki wysypać na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
  • 2. Wstawić na około 10 minut do rozgrzanego piekarnika (180 stopni). Wymieszać dwa razy w międzyczasie.
  • 3. Orzechy i resztę składników umieścić w food procesorze i miksować przez około 10 minut do uzyskania masłowej masy.
    Można spróbować nie dawać oleju. Orzeszki mają go w sobie wystarczająco, by same zamieniły się w masełko. Przed przełożeniem do słoika sprawdzić czy pasuje nam ilość soli.
  • masło orzechowe 4. Przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce.
    Przesmacznych śniadań:) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzeszki ziemne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować