Alpejskie ciasteczka bożonarodzeniowe

5 (3 ocen)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka przekładane marmoladą żurawinową z odrobiną soku cytrynowego należą do jednych z wielu typowych, bożonarodzeniowych wypieków Austriaków. Ciasteczka są kruche, a po przełożeniu marmoladą robią się miękkie i delikatne.
Zapewniam na jednym kęsie się nie skończy :)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki + mąka do podsypywania stolnicy
    300 g masła
    200 g orzechów laskowych mielonych
    150 g cukru pudru
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    marmolada żurawinowa (bez kawałków owoców)
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasteczka

Alpejskie ciasteczka bożonarodzeniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarabiamy ciasto przy pomocy noża lub siekacza do ciast kruchych. Czynności takie same, jak w przypadku robienia każdego rodzaju ciast kruchych. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Można je chłodzić przez noc. Gdy ciasto jest dobrze schłodzone, zabieramy się za rozwałkowywanie.
    Stolnicę posypujemy obficie mąką i cienko wałkujemy ciasto. Używając kieliszka wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W rozgrzanym do 180 stopni piekarniku pieczemy je 10-14 minut. W trakcie pieczenia obserwujemy ciasteczka, aby się nie spaliły.
    Dopiero po całkowym ostygnięciu przekładamy je marmoladą z żurawiny doprawioną sokiem z cytryny. Takie przełożenie ciastek sprawia, że nie są mdłe i mają orzeźwiającą nutę. Są wyśmienite.
    Gotowe ciasteczka możemy polać czekoladową polewą i posypać mielonymi orzechami laskowymi. Ja swoje udekorowałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i połówkami orzechów włoskich.
    Ciasteczka przechowujemy w puszkach. Najlepiej smakują po co najmniej jednym dniu leżakowania.
    Ciasteczka w moim domu są od kilu lat obowiązkowym wypiekiem świątecznym.

    Smacznego:)

Porady

Stolnicę obowiązkowo podsypujemy obficie mąką, aby ułatwić sobie rozwałkowanie ciasta i wykrawanie ciastek. Dodana mąka nie wpłynie w żaden sposób na kruchość ciastek, ponieważ ciasto zawiera dostateczną ilość tłuszczu. Zamiast orzechów laskowych możemy użyć migdały lub orzechy włoskie mielone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy laskowe Konfitura żurawinowa Masło Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować