Ciasto bakaliowe "złota jesień"

4.94 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne ,miękkie i wilgotne ciasto z dodatkiem orzechów , jabłek i bakalii. Najsmaczniej smakuje jesienno-zimową porą. Takie ciasto z powodzeniem możemy upiec na święta Bożego Narodzenia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    pół szklanki rodzynek
    0,5 szklanki różnych bakali (np,suszone morele, żurawina i skórka pomarańczowa)
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    2 jabłka
    1 łyżeczka cynamonu

    bułka tarta
    1 łyżka margaryny
Wystaw ocenę:

4.94 (171 ocen)

Ciasto bakaliowe "złota jesień" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij do białości. Dodaj olej, mąkę proszek i sodę. wszystko wymieszaj.
  • bakalie 2. Bakalie zalej ciepłą wodą aby namiękły i odlej wodę. Orzechy drobno posiekaj.
  • jabłka 3. Jabłka obierz, pokrój w większą kostkę i wymieszaj z cynamonem. Dodaj do ciasta.
  • bakalie 4. Dodaj resztę składników i wymieszaj
  • ciasto 5. Formę posmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Ciasto wyłóż i równo rozsmaruj.Forma o wym. 25cm/30 cm
  • ciasto 6. Pieczemy w 185 stopniach przez 40 minut.
    Po wystudzeniu ciasto polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować