Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.

4.47 (178 ocen)

  • 60 min

Orzechowiec-czyli orzechowy biszkopt z delikatnym kremem budyniowym- polecam dla smakoszy tychże smaków :)Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    8 sporych jajek
    200g cukru
    cukier waniliowy
    200g mąki pszennej
    i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    około 200 g zmielonych orzechów włoskich
    Masa budyniowa:
    1/2 litra mleka
    cukier waniliowy
    5 żółtek
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy
    200 g miękkiego masła
    oraz

    orzechy włoskie na wierzch do ozdoby ciasta.
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt orzechowy:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić.Do białek dodawac stopniowo cukier, żółtka, zmielone orzechy i make przesiana z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blaszki i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180º C przez ok. 30min.
    Biszkopt przekroic na trzy części.
    2. Masa budyniowa:
    Odlać pół szklanki mleka do przygotowania kremu, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pozostałe mleko.
    Mieszankę wlać na gotujące się na małym ogniu mleko i ugotować gęsty budyń, powoli mieszając.
    Zdjąć z ognia i do jeszcze gorącego, łyżka po łyżce, dodawać zimne masło, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Gotową odstawić do schłodzenia.
    3. Biszkopty kolejno przekładac kremem budyniowym. Na wierzchu równiez rozsmarowac cienko pozostały krem i udekorowac orzechami włoskimi.Smacznego:)

Porady

jesli chcemy by biszkopt był ciemniejszy , dodajmy troche kakao. składniki na duza blache o wymiarach 25 na 35.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować