Szybkie pizzerinki z ciasta bez wyrastania

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie pizzerinki z ciasta bez wyrastania idealne na różne okazje, goście są nimi zachwyceni. Skladniki mozemy dodać wg. swoich upodoban

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanka ciepłego (nie gorącego) mleka
    25g świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczka soli

    Dodatki:
    Ok 150g ulubionej szynki w kawałku
    100g mozzarelli/ badz ulubionego sera
    5-7 pieczarek
    4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego bądź swojego sosu ulubionego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizzerinki

Szybkie pizzerinki z ciasta bez wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
    Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
     Szynkę i mozzarellę/ser tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
    Pizzerinki smarujemy koncentratem/ przecierem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10-15 minut, aż pizzerinki nabiorą koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować