Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Są to pączki (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) z ciasta ptysiowego - moje ulubione! Bardzo szybko znikają, ale i wbrew pozorom - są bardzo proste w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • (około 50 sztuk)
    500 ml wody
    150g masła
    300g mąki pszennej
    6 jajek
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
    szczypta soli
    olej do smażenia
    Lukier:
    200g cukru pudru
    2-3 łyżki gorącej wody
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Oponki po wiedeńsku (pączki, gniazda) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.
    Rondel zdjąć z ognia i wsypać mąkę - energicznie mieszając drewnianą łyżką.
    Ponownie postawić na palnik i ucierać do uzyskania jednolitej masy (ciasto ma odstawać od ścianek garnuszka).
    Ostudzić.
  • 2. Oponki razem z papierkami (ciastem do dołu) wrzucać na rozgrzany olej.
    Po chwili odczepiać papier (łatwo schodzi).
    Smażyć z obu stron na złoty kolor - przez około 3 minuty.
    Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na papierowym ręczniku).
  • 3. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać na papierze kółka o średnicy 6 cm.
    Papier pociąć na części (tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kwadracie).
    Olej rozgrzać do 180°C.
  • 4. W międzyczasie - arkusz papieru do pieczenia posmarować olejem.
  • 5. Masę utrzeć (najlepiej mikserem) z jajkami (dodając je pojedynczo).
    Na końcu dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
  • image-164ivad 6. Składniki na lukier dokładnie rozmieszać.
    Ostudzone pączki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Aby oponki nie chłonęły tłuszczu - olej nie może być - ani za zimny, ani za gorący. Musi go być dosyć dużo, aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować