Placki dyniowo - gryczane z opieńkami

0 (0 ocen)

Bardzo lubię opieńki, dynię oraz kaszę gryczaną. Postanowiłam zatem stworzyć danie zawierające wszystkie te składniki. Wyszedł pyszny i sycący wegetariański posiłek, w nieco "odchudzonej" wersji.

Składniki:

  • Placki:
    400 g miąższu dyni
    100 g kaszy gryczanej prażonej
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka kminku mielonego
    pieprz cytrynowy i sól do smaku

    Sos:
    350 g oczyszczonych opieniek
    15 cm-owy kawałek pora
    1 pęczek lubczyku
    2 łyżki masła
    300 g śmietany 12%
    pieprz czarny mielony i sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki dyniowo - gryczane z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 1. Dynię zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i dodać do ugotowanej wg przepisu na opakowaniu kaszy. Wbić jajka, wsypać kminek. Wymieszać.
  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 2. Dodać mąkę i przyprawy do smaku - ponownie wymieszać.
  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 3. Na suchą rozgrzaną patelnię nałożyć porcje przygotowanego ciasta.
  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 4. Piec na rumiano z obu stron.
  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 5. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekany por - dusić 5 min.
  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 6. Następnie dodać opieńki (w całości, większe sztuki pokroić). Dusić 10 min.
  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 7. Lubczyk posiekać i dołożyć do garnka - wymieszać. Dusić jeszcze 5 min.
  • Placki dyniowo - gryczane z opieńkami 8. Na końcu wlać śmietanę. Całość chwilę gotować. Sos doprawić do smaku. Podawać z plackami.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 placków (pieczone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować