Pyszne połączenie grzybów, szpinaku i migdałów. Na zdrowym pełnoziarnistym kruchym spodzie z dodatkiem orzechów. Naprawdę apetyczna propozycja obiadowa:) .
Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z migdałami, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
2.Farsz szpinakowy:
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Smażymy do momentu aż odparuje nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z żółtkami i serkiem. Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę jajeczno-serową. Dodajemy migdały. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3.Farsz grzybowy:
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, smażymy dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem- całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy farsz grzybowy. Na niego farsz szpinakowy. Zapiekamy jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!
Komentarze