Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne połączenie grzybów, szpinaku i migdałów. Na zdrowym pełnoziarnistym kruchym spodzie z dodatkiem orzechów. Naprawdę apetyczna propozycja obiadowa:) .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:


    Na ciasto:


    · 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej


    · 100 g zmielonych migdałów


    · 2 żółtka


    · 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%


    · 100 g masła


    · 1/2 łyżeczki soli


    · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Farsz szpinakowy:

    · 450 g szpinaku


    · 75 g płatków migdałowych


    · 2 żółtka


    · 2 łyżki śmietany 18%


    · 2 ząbki czosnku


    · 250 g serka tupu włoskiego (capresi)


    · olej rzepakowy


    · gałka muszkatołowa


    · sól


    · pieprz

    Farsz grzybowy


    · 300 g opieńków


    · 1 cebula


    · 2 łyżki śmietany 18%


    · 1 jajko


    · sól


    · pieprz


    · olej rzepakowy


    · pęczek pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowo-grzybowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto- mąkę wymieszaną z migdałami, solą i proszkiem do pieczenia łączymy z żółtkami i śmietaną, dodajemy schłodzone masło i szybko wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni.
  • 2. Farsz szpinakowy:
    Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Smażymy do momentu aż odparuje nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z żółtkami i serkiem. Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy mieszankę jajeczno-serową. Dodajemy migdały. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Farsz grzybowy:
    Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby, smażymy dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Ściągamy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem- całość dobrze mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.


    Na podpieczony spód wykładamy farsz grzybowy. Na niego farsz szpinakowy. Zapiekamy jeszcze ok. 30 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Migdały Opieńki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować