Zupa grzybowa z dynią

0 (0 ocen)

Dodatek dość nietypowy, natomiast smak - wyborny. Zupę z powodzeniem można podać przy okazji wieczerzy wigilijnej.

Składniki:

  • 300 g oczyszczonych opieniek
    500 g obranej dyni (miąższ)
    8 obranych ziemniaków (łącznie 600 g)
    6 ząbków czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    4 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 łyżka curry
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    sól do smaku (wg uznania)
    biały pieprz mielony do smaku (wg uznania)
    kawasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa grzybowa z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa z dynią 1. Czosnek posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę - wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem, oprószyć curry i chwilę smażyć. Mieszać. Następnie wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia - gotować 15 min.
  • Zupa grzybowa z dynią 2. Natkę pietruszki posiekać, grzyby drobno pokroić, dynię pokroić w kostkę - dodać do podgotowanej zupy. Wsypać pieprz ziołowy, przyprawić solą, białym pieprzem i kwaskiem / sokiem z cytryny. Całość zalać mlekiem wymieszanym z mąką i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 10 min..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować