1 cebula
ok 200 g grzybów ( opieńków ale mogą być też inne grzyby)
pół pora
1 pietruszka
2 marchewki
2 garści fasolki szparagowej ( ugotowanej i pokrojonej na mniejsze kawałki)
(świeże warzywa można zastąpić mrożonymi ( ok 300 g)
ok 80 g kiełków fasoli Mung
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
łyżka masła
łyżeczka sosu teriyaki
pół łyżeczki sosu ostrygowego
łyżeczka pasty czerwonej curry
ok pół łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
sól, pieprz, curry, słodka i ostra papryka do smaku
opcjonalnie : 2-3 ogóreczki curry
Ryż z warzywami i kurczakiem w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Następnie dodać umyte i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Smażyć kilka minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w piórka por. Całość podlać kilkoma łyżkami wody ( lub wodą spod ogórków curry). Dusić przez kilka minut.
2.Dodać obrane, umyte i pokrojone w niedużą kostkę warzywa oraz kiełki fasoli. Doprawić sosami, pastą curry oraz przyprawami. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz łyżkę masła. Można dodać pokrojone ogóreczki curry. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną,
Doprawić do smaku.
3.W tym czasie ugotować ryż wg instrukcji podanej na opakowaniu dodając do wody po pół łyżeczki curry i kurkumy.
Komentarze