Naleśniki z pastą jajeczno-sardynkową

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sardynki to bardzo zdrowe rybki. Dobrze smakują w połączeniu z jajkiem.
Naleśniki z takim farszem można podać np na śniadanie lub kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej z górką
    3 jajka
    szklanka mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    szczypta cukru
    1/3 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    ***
    sardynki w oleju ze słoiczka
    6 jajek
    2 łyżki majonezu
    200 g sera żółtego ulubionego ( u mnie edamski )
    mały pęczek szczypioru
    szalotka
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ciasto naleśnikowe

Naleśniki z pastą jajeczno-sardynkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min.
    Patelnię delikatnie posmarować olejem rzepakowym.
    Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni. Można układać listki natki pietruszki na rozprowadzone na patelni ciasto. Dla ozdoby.
    Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do jajek dodać rozgniecione sardynki ze słoiczka z łyżką oleju, starty na tarce na grubych oczkach ser żółty, posiekany szczypior i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, majonez.
    Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Takim farszem smarować naleśniki i zwijać w rolki lub składać w koperty.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować