Naleśniki z pastą jajeczno-sardynkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min.
Patelnię delikatnie posmarować olejem rzepakowym.
Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni. Można układać listki natki pietruszki na rozprowadzone na patelni ciasto. Dla ozdoby.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do jajek dodać rozgniecione sardynki ze słoiczka z łyżką oleju, starty na tarce na grubych oczkach ser żółty, posiekany szczypior i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, majonez.
Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
Takim farszem smarować naleśniki i zwijać w rolki lub składać w koperty.
Smacznego
Komentarze