Kokosowe puff-puff (afrykańskie pączki kokosowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wodę, sól, cukier, drożdże oraz mleko kokosowe wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę oraz kokos i dobrze wymieszać do powstania gęstego, jednolitego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
2.Po tym czasie w rondlu rozgrzewać olej. Za pomocą łyżeczki nakładać niewielkie porcje ciasta (w razie konieczności podsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło) Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
3.Usmażone przenieś na papierowy ręcznik i odsączyć. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze. Smacznego! (inspiracja/źródło: Kuchenne fascynacje)
Komentarze