Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, serem feta i prażonymi migdałami

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka ze świeżym ogórkiem i czosnkiem niedźwiedzim to idealny dodatek do pieczonych, smażonych czy grillowanych ryb. Sprawdzi się również jako samodzielny posiłek z dodatkiem ulubionego pieczywa.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
    1 średni ogórek sałatkowy
    1/2 op. - ok 80 g sera typu feta
    garść migdałów bez skórki
    1 łyżka pokrojonego szczypiorku

    Sos:
    2 łyżki oliwy lub dobrego oleju (u mnie1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju z orzechów włoskich)
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt Sałatki Sałatka wiosenna

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, serem feta i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
    Migdały prażymy na suchej patelni i zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie układamy w misce umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze kawałki liście czosnku niedźwiedziego. Następnie rozkładamy dowolnie pokrojonego ogórka i niewielkie kawałki sera fety. Całość posypujemy uprażonymi migdałami i posiekanym szczypiorkiem, polewamy sosem.

Porady

Migdały możemy zastąpić orzechami włoskimi, a ocet jabłkowy octem winnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować