• 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nic nie smakuje tak dobrze jak domowej roboty ogórki małosolne. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smak jest niepowtarzalny. Świetnie sprawdzą się do sałatek czy kanapek. Ale równie dobrze smakują same po prostu do przegryzienia. Najlepsze są na 3. dzień od przygotowania. Samo zdrowie

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 słoiki 1-litrowe

    Około 15 ogórków gruntowych średniej wielkości
    1 główka czosnku
    1 średni korzeń chrzanu
    Kilka gałązek kopru z kwiatami
    2l wody
    2 łyżki soli do przetworów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogorki umyć. Wodę z solą zagotować, rozpuścić sól dokładnie.
  • 2. Wszystkie zioła i przyprawy dołożyć na dno słoika, ułożyć ogórki ciemną stroną ku dołowi.
  • 3. Zalać ogórki wodą z solą i zakręcić, ale nieszczelnie. Po kilku dniach będą gotowe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować