Ogórki małosolne

5 (190 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Kto jeszcze nie próbował robić ogórków małosolnych to niech szybciutko zabiera się do roboty, polecam pyszne i szybkie ogóreczki małosolne z zalewy z przyprawami, najlepsze są malutkie :) w taki sposób robię co roku :)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
    główka młodego czosnku
    4 łodygi kopru z kwiatami
    2 korzenie chrzanu małe
    8 ziaren angielskich
    4 listki laurowe
    3 litry wody
    3 łyżki soli kamiennej do przetworów niejodowanej
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki w słoiku 1. Ogórki myjemy, na dno słoika układamy po kilka ząbków czosnku z łupinką, koper, chrzan, liście laurowe,ziele, układamy pionowo ogórki zielonymi końcówkami na du tak układamy aż do wyczerpania ogórków, resztę przypraw kładziemy na samą górę
  • 2. Wodę zagotowujemy z solą, letnia zalewamy słoik z ogórkami i zakręcamy, odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce, u mnie na parapecie

Porady

Ja użyłam słoja 4 litrowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek Liść laurowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować