Musaka jest to zapiekane danie kuchni greckiej, którego głównymi składnikami są bakłażany, ser, mięso - najczęściej mielone. Ja postanowiłam je trochę odmienić i wyszło pyszne! Danie wprost rozpływa się w ustach.
2 godz.
Składniki:
2 średnie bakłażany
3 średnie cebule
kilka ogórków małosolnych
około 30 plastrów sera żółtego
3 piersi kurczaka
torebka ryżu
Musaka z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany pokroić w średniej grubości plastry lub półplastry i podsmażyć je na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia, delikatnie osolić. Odstawić.
2.Cebule pokroić w grubą kostkę i zrumienić na oleju, dodać do niej koncentrat pomidorwy, 1/3 szklanki wody oraz doprawić to solą, czosnkiem i majerankiem wg uznania. Odstawić.
3.Pierś kurczaka pokroić na malutkie kawałki, podsmażyć na oleju. Doprawić solą i ostrą papryką w proszku. Odstawić.
4.SOS BESZAMELOWY: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko, mieszać aż sos będzie jednolity. Zdjąć z ognia. Następnie do rozmąconego jajka wlać około 2-3 łyżek tego sosu w celu zahartowania i energicznie wymieszać. To co powstanie dodać do całości sosu i dobrze zamieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem.
5.Do naczynia żaroodpornego układać kolejno: połowę przygotowanych plastrów bakłażana, cebulę, podwójną warstwę plastrów sera, plasterki ogórków, ugotowany na sypko ryż, następnie mięso i drugą porcję bakłażanów. To wszystko zalać sosem, a na wierzch poukładać podwójną warstwę plastrów sera. Wierzch obsypać ostrą papryką i majerankiem.
Komentarze