Smaczne syte placki ziemniaczane z wyrazistym w smaku gulaszem węgierskim na bazie z papryki czerwonej, cebulki i grzybów leśnych. Już jedną taką porcją można sobie porządnie pojeść, idealne jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.
Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i posypać przyprawą. Do rondla wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, dodać posiekany czosnek, cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojone grzyby. Mięso zalać ok litra wodą dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlewać do gulaszu, gotować jeszcze ok. 5 minut.
2.Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach wraz z cebulką. Dodać jajko, śmietanę, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju duże placki na wielkość patelni.
3.Usmażony placek osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz, polać sosem z mięsem złożyć na pół, udekorować kleksem śmietany, posypać serem żółtym i posypać pieprzem zmielonym. Podawać z ogórkami kiszonymi i różyczkami ugotowanego brokuła.
Komentarze