Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne syte placki ziemniaczane z wyrazistym w smaku gulaszem węgierskim na bazie z papryki czerwonej, cebulki i grzybów leśnych. Już jedną taką porcją można sobie porządnie pojeść, idealne jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Placki ziemniaczane:
    1 kg ziemniaków
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka śmietany kwaśnej
    cebula
    jajko
    sól
    pieprz

    Gulasz:
    500 g mięsa wieprzowego
    mała papryka czerwona
    cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    200 g mieszanych grzybów leśnych
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    ostra i słodka papryka
    pieprz, sól
    3 łyżki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    ser do posypania
    kwaśna śmietana
    różyczki brokuła
    ogórki kiszone
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i posypać przyprawą. Do rondla wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia, dodać posiekany czosnek, cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojone grzyby. Mięso zalać ok litra wodą dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlewać do gulaszu, gotować jeszcze ok. 5 minut.
  • 2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach wraz z cebulką. Dodać jajko, śmietanę, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju duże placki na wielkość patelni.
  • 3. Usmażony placek osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz, polać sosem z mięsem złożyć na pół, udekorować kleksem śmietany, posypać serem żółtym i posypać pieprzem zmielonym. Podawać z ogórkami kiszonymi i różyczkami ugotowanego brokuła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować