Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Podaję ją na rożne sposoby, ale moja ulubiona to z grzybkami marynowanymi, korniszonem i śledziami buraczkowymi.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety śledziowe matias
    150 ml koncentratu barszcz czerwony
    50 ml octu jabłkowego
    8 korniszonów małych
    1 słoiczek podgrzybków w occie
    1 cebula czerwona
    20 oliwek czarnych
    papryczka chili
    olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Korniszony Zakwas

Śledziowa sałatka z barszczem i grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczę kilka godzin w zimnej wodzie, potem przekładam do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 h. Ogórki korniszony kroję w małą kostkę, cebulę też i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i odsączam dobrze. Grzybki i śledzie kroję też w kostkę.

    Na talerzu układam obręcze metalowe, na spodnia warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki i na końcu cebulę. Zdejmuje obręcze, dekoruję grzybkiem, ogórkiem, chili i szczypiorkiem. Na talerz wylewam kilka łyżek oliwy rzepakowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować