Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą

4.5 (167 ocen)

Odkąd je zrobiłam po raz pierwszy, w domu nikt już nie chce słyszeć o tradycyjnych plackach ziemniaczanych.

Składniki:

  • 700 g obranych ziemniaków (8 większych sztuk)
    700 g drobno poszatkowanej kapusty czerwonej (1/3 dużej główki)
    1 średnia biała cebula
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    spora szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    bulion warzywny lekko zakwaszony octem 10% do gotowania kapusty
    olej do smażenia
    zielenina do przybrania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą 1. Kapustę zalać bulionem i ugotować do miękkości (około 40 min). Następnie odcedzić i wystudzić. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej, cebulę posiekać. Warzywa wymieszać. Dodać jajka, mąkę i przyprawy - ponownie dokładnie wymieszać.
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą 2. Na patelni rozgrzać olej. Nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki ziemniaczane z czerwoną kapustą 3. Smażyć na rumiano z obu stron.
    Gotowe placki posypać posiekaną zieleniną. Placki można serwować ze śmietaną.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 22 placki - smażone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm. Jeśli Ktoś woli kapustę w wersji al dente, należy gotować ją w bulionie około 20 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować