Moja kolejna wariacja na temat marchewki po koreańsku. Tym razem w towarzystwie świeżych ziół - pokrzywy, mięty i oregano kubańskiego. Dodatkowo sos sojowy oraz aromatyczna mieszanka przypraw.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
450 g obranej i startej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki (ok. 2 szklanki)
4 – 5 ząbków czosnku
2 kopiaste łyżki posiekanej pokrzywy
po 1 kopiastej łyżce posiekanych świeżych ziół – mięty, oregano kubańskiego
Zalewa:
¼ szklanki oliwy lub oleju
2 łyżki octu 10%
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – owoców anyżu, kminku całego, kurkumy
po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – papryki ostrej, pieprzu czarnego
3 łyżeczki cukru
szczypta soli do smaku
Marchewka w koreańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek oraz posiekane zioła – wymieszać.
2.Składniki zalewy umieścić w garnku. Mieszając, zagotować. Gorącą zalewę wymieszać z marchewką, naczynie przykryć i odłożyć na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce - do przegryzienia się aromatów.
Komentarze