Marchewka w koreańskim stylu

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja kolejna wariacja na temat marchewki po koreańsku. Tym razem w towarzystwie świeżych ziół - pokrzywy, mięty i oregano kubańskiego. Dodatkowo sos sojowy oraz aromatyczna mieszanka przypraw.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g obranej i startej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki (ok. 2 szklanki)
    4 – 5 ząbków czosnku
    2 kopiaste łyżki posiekanej pokrzywy
    po 1 kopiastej łyżce posiekanych świeżych ziół – mięty, oregano kubańskiego

    Zalewa:
    ¼ szklanki oliwy lub oleju
    2 łyżki octu 10%
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – owoców anyżu, kminku całego, kurkumy
    po ¼ łyżeczki mielonych przypraw – papryki ostrej, pieprzu czarnego
    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Surówki Przystawki

Marchewka w koreańskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka w koreańskim stylu 1. Marchewkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek oraz posiekane zioła – wymieszać.
  • Marchewka w koreańskim stylu 2. Składniki zalewy umieścić w garnku. Mieszając, zagotować. Gorącą zalewę wymieszać z marchewką, naczynie przykryć i odłożyć na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce - do przegryzienia się aromatów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować