REKLAMA
potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej PolscePotrawę najczęściej można spotkać na stołach w domach Suwalszczyzny i Podlasia oraz w barach letnich kurortów, takich jak np. Augustów.
Syte ,ziemniaczane kluchy zwane także cepelinami z soczystym mięsno-grzybowym farszem . Odpowiednio szare takie jakie powinny być i smakować.Pochwała Babci była bezcenna bo to Ona zawszę robi najlepsze na świecie i zwie pierogami,a zaś mama pyzami :)Dodam jeszcze to mój wielki debiut :)
Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane twarogiem. Gotuje się je tak jak pyzy w osolonej wodzie, podaje się okraszone skwarkami i cebulką. danie z kuchni podkarpackiej.
Przepis na kartacze mam od mojej babci i mamy. Dawniej przygotowywało się je dosyć często. Z części ciasta formowało się małe kuleczki i po ugotowaniu zalewało je gorącym mlekiem. Pychotka. U nas do kartaczy nie dodaje się jajka ani mąki ziemniaczanej. Sekret polega na tym, aby ziemniaki miały dużą zawartość skrobi, były dokładnie odciśnięte i zostały zachowane proporcje zawsze 1:3, czyli 1 garnek ziemniaków do ugotowania i tej samej wielkości 3 garnki ziemniaków do starcia.
Mają różne nazwy, smakują doskonale, a na drugi dzień odsmażone jeszcze lepiej.Są daniem bardzo tanim i bardzo sycącym, wystarczy zjeść jeden i ma się już dość.
Cepeliny - podlaski specjał. Pracochłonny, to fakt, ale smak wynagradza trudy jego przygotowania. Nazw jest kilka, co rejon to inna nazwa. Na pewno nie są to pyzy- z którymi są mylone. W pyzach jest gotowane mięso i duży dodatek mąki ziemniaczanej.
Tak, tak wiem roboty przy nich nie mało jednak jak już najdzie mnie ochota zakasam rękawy i biorę się do roboty. Kartacze zwane także cepelinami do tej pory robiłam tylko z farszem mięsnym ale tym razem postawiłam na aromatyczną kapustę gotowaną z suszonymi grzybami a następnie zasmażaną z grzybkami obgotowanymi i cebulą - już sam farsz wyszedł genialny w smaku. Jak to zawsze bywa narobiłam tyle by zaspokoić smak na kolejne parę miesięcy i obowiązkowo zawiozłam Babciom - ich uśmiech mówił sam za siebie :)
Pyzy, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym mięsem, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 10 dużych pyz.
Kartacze zwane inaczej „cepeliny” ze względu na charakterystyczny kształt. Przygotowywane w większości ze surowych ziemniaków. W sumaku zupełnie nie przypominają klusek czy pyz ziemniaczanych.Musicie
Cepeliny inaczej kartacze, kołduny czyli pyszne ziemniaczane kluchy z mięsnym nadzieniem. Pochodzą z Litwy a w Polsce najbardziej popularne bywają na Suwalszczyźnie. Do ich przygotowania użyłam jagnięciny, wołowiny oraz wieprzowiny.
Ostatnio skomentowane
Domowa woda smakowa arbuzowo - cytrynowa