Jest to rewelacyjne danie. Znam je jeszcze od mojej babci, która mi je piekła jak byłam mała, potem moja mama a teraz ja piekę je dla mojego męża bo wręcz za nimi przepada
Małe, puchate bliny przyrządzone z domowej mąki gryczanej podane z pysznym łososiem i grillowaną cukinią sprawią, że każdy kęs będzie niczym delikatne muśnięcie na podniebieniu.
Co do nadzienia tych pysznych placków/ kotletów ziemniaczanych, tradycja mówi, że powinna to być biała kapusta kiszona, ale ja miałam czerwoną kiszoną kapustę i takiej użyłam. Zrobiłam łężnie w dwóch wersjach czyli masa ziemniaczana nadziana farszem z kapusty i masa ziemniaczana wymieszana z farszem. Pierwsza wersja wizualnie wygląda lepiej, ale obie smakują tak samo. Do tego idealnie komponuje się sos grzybowy i ulubiona surówka, np. z marchewki, jabłka.
Moi pradziadkowie przesiedleni z rodzinnego Podola na Dolny Śląsk przywieźli ze sobą wiele tradycji, również kulinarnych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń.
Dolny Śląsk, gdzie mieszkam, to głównie tradycyjna kuchnia kresowa. Specjały tej kuchni są smakami mojego dzieciństwa i właśnie tradycje kuchni kresowej staram się pielęgnować w swoim domu.
Tradycyjny barszcz ukraiński
Watruszki mięsne to pyszne, proste w wykonaniu kotleciki z mięsa mielonego, z dodatkiem cebuli i żółtego sera. Polecam na obiad lub na spotkanie ze znajomymi czy nawet na Święta :)
hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają „hreczce”, czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę. Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę – na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. „hreczniaki” (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser
Ostatnio skomentowane
Boczek pieczony w marynacie ketchupowej