Ciasto Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moja wariacja na temat tradycyjnego ciasta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + 4 łyżki
    1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki cukru pudru
    450 g masła
    10 jajek
    ½ łyżki śmietany
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    150 g łuskanych pestek dyni
    4 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    400 g dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 500 g maki pszennej przesiać z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszać z ½ szklanki cukru pudru. Następnie dodać 200 g miękkiego masła, 6 żółtek i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto oraz podzielić je na dwie równe części. Każdą z nich równomiernie wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę tej samej wielkości.
  • 2. Oba placki posmarować dżemem z czarnej porzeczki, po czym każdy z nich wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i piec około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. 10 białek ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać pozostały cukier puder oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wyłożyć na podpieczone spody oraz posypać pestkami dyni. Placki ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Ostudzić.
  • 4. Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z 4 żółtkami oraz 4 łyżkami mąki ziemniaczanej i pszennej, po czym połączyć z gotującym się mlekiem, mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Resztę masła utrzeć na puch, a następnie stopniowo dodawać do niego budyń, miksując. Gotowym kremem przełożyć ciasto. Lekko docisnąć dłońmi. Deser wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czarna porzeczka Dynia Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować