Ziemniaczana choinka z brokułowym pesto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaki w świątecznej odsłonie, czyli ziemniaczane rozetki zapieczone w piekarniku i podane z brokułowym pesto i bombkami z pieczonych pomidorków. Taka choinka na pewno będzie ciekawym i smacznym akcentem na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 700 g ugotowanych ziemniaków
    2) 250 g brokuła (różyczki i łodygi)
    3) oliwa
    4) 100 g startego na tarce sera grana padano
    5) 100 g orzechów włoskich
    6) 4 jajka
    7) 8 szt. pomidorków koktajlowych
    8) przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa, estragon, tymianek, rozmaryn, oregano, kurkuma
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Choinki Dodatki

Ziemniaczana choinka z brokułowym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia lub przeciskamy przez praskę i doprawiamy je solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą i ostrą papryką. Następnie dodajemy żółtka i 2-3 łyżki oliwy (w razie potrzeby można odrobinę więcej). Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ziemniaczanej masy i delikatnie mieszamy.
  • 2. Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 25 minut, aż będą lekko rumiane.
  • 3. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrajamy na pół, następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je równomiernie oliwą i posypujemy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, rozmarynem i estragonem. Tak przygotowane pomidorki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut, tak aby skórka była pomarszczona, a wierzch przypieczony. (Opcjonalnie pomidorki możemy też usmażyć na patelni wysmarowanej oliwą).
  • 4. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
  • 5. Łodygi brokułów kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w osolonej. Pod koniec gotowania dodajemy do nich różyczki brokuła i gotujemy aż wszystko będzie miękkie.
  • 6. Przygotowujemy pesto: ugotowane łodygi brokułów, starty na tarce ser grana padano, prażone orzechy włoskie i 100 ml oliwy miksujemy blenderem, ale tak, by były wyczuwalne drobinki orzechów. Doprawiamy solą, pieprzem.
  • 7. Na desce/blasze z pieczonych rozetek formujemy choinkę, pomiędzy rozetkami układamy brokułowe pesto i upieczone pomidorki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Pomidor Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować