Grysikowy placek na majonezie z nadzieniem z płatków kukurydzianych i nutelli

0 (0 ocen)

Pulchne, wilgotne placki na różnego rodzaju kaszach to moja specjalność. Tym razem ciasto przełożyłam kremem z płatków kukurydzianych na mleku z dodatkiem Nutelli. Wypiek nie jest zbyt skomplikowany w przygotowaniu. Pyszne ciacho, które expresowo znika ze stołu. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki kaszy manny
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1 i 1/3 szklanki majonezu
    2/3 szklanki oleju
    1 fiolka aromatu waniliowego (2,5 ml)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa:
    400 g kremu o smaku czekoladowo - orzechowym typu Nutella
    1 szklanka mleka
    4 szklanki płatków kukurydzianych (łącznie 200 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Placek Desery Majonez

Grysikowy placek na majonezie z nadzieniem z płatków kukurydzianych i nutelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grysikowy placek na majonezie z nadzieniem z płatków kukurydzianych i nutelli 1. Ciasto przygotować, ucierając składniki, dodawane w następującej kolejności: jajka, cukier, majonez, olej, aromat, proszek do pieczenia, soda, kasza manna. Mieszankę pozostawić na ok. 15 min, by grysik napęczniał. Po tym czasie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Grysikowy placek na majonezie z nadzieniem z płatków kukurydzianych i nutelli 2. Piec ok. 45 min (180 st. C). Lekko wystudzony placek przekroić wzdłuż na 2 blaty.
  • Grysikowy placek na majonezie z nadzieniem z płatków kukurydzianych i nutelli 3. Mleko doprowadzić do wrzenia, dodać płatki kukurydziane, wymieszać i gotować ok. 1 min, mieszając. Do ciepłej masy dołożyć Nutellę i ponownie wymieszać.
  • Grysikowy placek na majonezie z nadzieniem z płatków kukurydzianych i nutelli 4. Gdy nadzienie przestygnie, ale będzie jeszcze smarowne, wyłożyć je na spodni blat ciasta.
  • Grysikowy placek na majonezie z nadzieniem z płatków kukurydzianych i nutelli 5. Całość przykryć wierzchnią częścią ciasta i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować