BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW

4.45 (163 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Pochodzi z Ukrainy i stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju.Gęsty, pożywny i pełen smaków.W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również fasolę lub grzyby.Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”.Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • żeberka wędzone
    2 szt. marchewek
    1 szt. pietruszki
    pół albo jeden mały seler
    kawałek pora
    około 100-150 g białej fasoli typu Piękny Jaś
    ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej
    2 szt.cebuli
    2-3 szt. ziemniaków
    2-3 szt. kiszonych buraków
    3-4 szklanki soku z kiszonych buraków
    4-6 szt. suszonych grzybów
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szt. goździku
    łyżka masła
    łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
    śmietana (opcjonalnie do podania)
Wystaw ocenę:

4.45 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz ukraiński Sok

Barszcz ukraiński z kiszonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki barszcz ukraiński 1. Przygotowałam składniki.
  • warzywa 2. Warzywa do bulionu obrałam, umyłam i pokroiłam na mniejsze części.
  • włoszczyzna 3. Zalałam je 2 l wody.
    Dołożyłam pokrojone na kawałki wędzone żeberka, liście laurowe, ziele angielskie,
    jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.
  • wywar barszcz ukraiński 4. Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
    Wywar przecedziłam.
  • żeberka grzyby 5. Grzyby pokroiłam.
    Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek.
    Obrałam je i pokroiłam.
  • cebula 6. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle.
  • biała kapusta 7. Kapustę poszatkowałam.
    Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą.
    Dodałam ją do cebuli. Mieszając, chwilę smażyłam.
    Podlałam ją szklanką wywaru i przez około 5 minut dusiłam.
  • kapusta przecier 8. Dodałam przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier.
  • kiszone buraki 9. Buraki pokroiłam na słupki.
    Można je również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Dodałam je do wywaru.
  • kapusta barszcz ukraiński 10. Po chwili dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszoną kapustę.
  • fasola 11. Jeśli korzystamy z suchej fasoli, należy ją najpierw kilka godzin wymoczyć w wodzie (najlepiej na noc) po czym gotować godzinę z dodatkiem liści laurowych, soli, ziela angielskiego albo razem z wywarem.
    Do barszczu ukraińskiego pasuje też fasola szparagowa.
  • fasola 12. Można również pokroić i dodać ugotowaną marchew.
    Następnie wrzuciłam fasolę.
  • sok z kiszonych buraków 13. Gotowałam aż wszystkie warzywa były miękkie.
    Wlałam kwas buraczany.
    Doprawiłam do smaku.
  • barszcz ukraiński 14. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kiszone buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ukraińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować