PĄCZKI DOMOWEJ ROBOTY

5 (6 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Niesamowicie smaczne i delikatne paczki pieczone z receptury Babci z dodatkiem olejku rumowego i marmoladą różaną

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 50g świeżych drożdży
    •2 łyżki cukru
    •250 ml mleka
    •500g mąki
    •5 żółtek
    •3 łyżki cukru pudru
    •cukier waniliowy (16g)
    •olejek rumowy
    •½ kieliszka alkoholu
    •60g masła
    •szczypta soli
    DODATKOWO:
    •olej
    •smalec
    •marmolada różana
    •cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Pączki domowej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn 1. Drożdże kruszymy i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Kiedy się rozpuszczą dodajemy 2 łyżki mąki (z tej odmierzonej) oraz ok 125 ml ciepłego mleka. Łączymy tak aby, pozbyć się grudek. Przykrywamy ściereczką na około 10-15 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. W osobnym naczyniu ubijamy na biały puch żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Ciasto 3. W misie miksera umieszczamy przesianą mąkę, sól, pozostałe mleko, rozczyn, ubite żółtka, olejek rumowy oraz alkohol. Wyrabiamy na najniższych obrotach miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlewamy cienkim strumieniem roztopione i ostudzone masło. Wyrabiamy dalej około 20 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, posypujemy delikatnie mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • Sklejanie 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na blat, zagniatamy kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozgniatamy za pomocą dłoni, wykrawamy krążki z ciasta, na środku każdego kładziemy marmoladę i sklejamy. Pączki kładziemy sklejeniem do dołu na desce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło i podrosło.
  • Smażymy 5. Tłuszcz rozgrzewamy do 170°C. Pączki kładziemy wyrośniętą stroną do dołu. Smażymy na złoto brązowy kolor. Przekładamy na ręczniki papierowe.
    Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

Porady

Porady: Pączki można również nadziać po upieczeniu za pomocą szprycy. Nadzieniem może być marmolada wieloowocowa, budyń, nutella, lemon curd lub inne ulubione... Z tej porcji wyszło około 16pączków. Smacznego! Tutorial krok po kroku znajdziesz na kanale YouTube https://youtu.be/bJBeGtJ2A0o

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować