Domowy likier krówkowy.

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosty i szybki przepis, taki likier robię co roku na święta. Fajne jest to, że można go zrobić nawet na ostatnią chwilę, jest ekspresowy w przygotowaniu, potrzebne są tylko 3 składniki i możesz wyczarować pyszny domowy likier!!! Likier krówkowy to idealny pomysł na prezent dla osoby pełnoletniej np. na zbliżające się dużymi krokami święta. Nalewki domowe mają moc.

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g krówek na pełnym mleku
    0,5 l wódki
    250 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Likiery

Domowy likier krówkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krówki odwinąć z papierków i wrzucić do rondelka, zalać mlekiem skondensowanym i podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby krówki nie przywarły do dna garnka. Najlepiej mieszać trzepaczką rózgową i rozgniatać krówki jednocześnie. Podgrzewać do rozpuszczenia się całkowitego krówek. Po rozpuszczeniu się krówek zdjąć garnek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
    Gdy krówki rozpuszczone w mleku skondensowanym przestygną, można zacząć powoli wlewać wódkę i energicznie mieszać trzepaczką rózgową. Po dokładnym wymieszaniu, przelać likier do butelek używając lejka, dobrze zamknąć – zakręcić butelki i odstawić do przestygnięcia. Likier jest od razu dobry do picia, ja jednak przechowuje go w lodówce. Tak przygotowany będzie stał w butelce u mnie do świąt, następnie obdaruje nim kogoś z rodziny.

Porady

Dla chętnych filmik na YouTube: https://youtu.be/nLljFPRtcok

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować