Kompot z mieszanych owoców

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kompot nie dość, że wygląda pięknie to jeszcze w takim połączeniu owoców smakuje smacznie. Kompot powstał z jesiennych sezonowych owoców z mojego przydomowego sadu.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
    1 kg jabłek
    1/2 kg śliwek fioletowych

    Na każdy słoik 500 ml:
    2 łyżki cukru kryształu
    gorąca woda przegotowana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kompot z mieszanych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka, śliwki oraz brzoskwinie umyć oraz pozbyć się pestek. Do słoików nałożyć połówki śliwek, kawałki brzoskwiń oraz kawałki jabłek, zasypać cukrem i zalać gorącą przegotowaną wodą. Kompoty pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania wody.
  • 2. Zimne słoiki wynieść w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Owoców najlepiej użyć twardszych, gdy użyjemy bardzo miękkich w kompocie podczas pasteryzacji rozpadną się. Z podanej porcji wyszło mi 6 słoików o pojemności 500 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować