Likier kukułka

4.91 (210 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 6 osób

Likier z kukułek - idealny alkoholowy trunek na poprawę nastroju :) Świetne nada się także jako świąteczny, jadalny prezent.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    300 g cukierków kukułek
    250 ml dobrej jakości wódki
Wystaw ocenę:

4.91 (210 ocen)

Zobacz również:

Desery Cukierki Napoje Alkohole Likiery

Likier kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelać do rondelka i lekko podgrzać. Dodać kukułki. Gotować na wolnym gazie, cały czas mieszając, do czasu, aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Mleko z krówkami całkowicie wystudzić. Do zimnego mleka wlać wódkę. Wymieszać. Likier przelać do butelki i szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki. Przed użyciem wstrząsnąć.

Porady

Pod koniec podgrzewania najlepiej użyć do mieszania trzepaczki. Ilość alkoholu zależy do naszych preferencji. Należy dodać go stopniowo, regulując moc likieru. Najlepiej przelać likier do butelki przez lejek i sitko, dzięki temu, do likieru nie przedostaną się nierozpuszczone kawałki cukierków. Aby kukułki łatwiej rozpuściły się w mleku, można je wcześniej pokruszyć. Likier można pić od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest po wcześniejszym schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cukier Likier Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować