Nie ma jak domowe,ciepłe pieczywo .
Tradycyjny chlebek z dodatkiem sezamu,który bardzo lubię .Piekę go w naczyniu pod przykryciem .Po wyjęciu jest bardzo chrupiący.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500g mąki pszennej
200g drożdży świeżych
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
300-350 ml ciepłej wody
2-3 łyżki sezamu
Chleb z sezamem z gara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać .Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do mąki .
Wsypać resztę składników.
Wymieszać łyżką .
Odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto już podrośnie ,wyłożyć je na blat podsypany mąka i wyrobić przez ok 5 minut .
3.Naczynie żaroodporne delikatnie podgrzać w piekarniku,następnie opruszyć mąką.Wyłożyć ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec 45-60 minut .
Komentarze