Chleb z sezamem z gara

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie ma jak domowe,ciepłe pieczywo .
Tradycyjny chlebek z dodatkiem sezamu,który bardzo lubię .Piekę go w naczyniu pod przykryciem .Po wyjęciu jest bardzo chrupiący.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    200g drożdży świeżych
    1 łyżka oleju
    1 łyżka soli
    300-350 ml ciepłej wody
    2-3 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z sezamem z gara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z sezamem z gara 1. Mąkę przesiać .Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać do mąki .
    Wsypać resztę składników.
    Wymieszać łyżką .
    Odstawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto już podrośnie ,wyłożyć je na blat podsypany mąka i wyrobić przez ok 5 minut .
  • Chleb z sezamem z gara 3. Naczynie żaroodporne delikatnie podgrzać w piekarniku,następnie opruszyć mąką.Wyłożyć ciasto.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni i piec 45-60 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować